Hvad ville du tage med på en øde ø?


Af Ninni Schaldemose, februar 2021

Hvilke tre ting ville du tage med på en øde ø? Det er et spørgsmål, de fleste af os har mødt på et tidspunkt i vores liv. Det kan dukke op i alskens samtaler, fra skolegården og til jobsamtalen, fra første date og til gamle venners fødselsdage. Af en eller anden grund er det spørgsmål så eksistentielt, at det altid virker relevant.

Min erfaring er, at svarene falder i to kategorier: Ting, der kan hjælpe dig til at overleve, og ting, der kan hjælpe dig med at holde det ensomme liv ud. Her under samfundets nedlukning – hvor langt de fleste af os heldigvis har mad og husly – bliver ensomheden for mange af os en udfordring, der kan mærkes, og jeg må konstatere, at mine tidligere, fiktive rygsække til den øde ø har indeholdt de helt forkerte ting.

Det første, jeg i dag ville tage med på en øde ø, er et par gode sko. Og det har godt nok aldrig før stået på min liste! Men jeg er blevet klogere. På min daglige gåtur i det skønne vintervejr kan jeg se, det halve Århus gør som jeg og opprioriterer fysisk udfoldelse udenfor. Når vi ikke kan besøge hinanden eller tage på arbejde, er det lige til at blive skør af at sidde alene inden døre. Fast motion kan være med til at skabe en følelse af at have en hverdag, så dagene ikke bare flyder sammen.

Den anden ting i min rygsæk er noget, der altid har stået på listen: en tyk bog. For midt i ensomheden er der en gave i at have tid til at fokusere. Hvad enten man udnytter tiden til at male huset, lære at spille klaver, eller endelig læse Shakespeares samlede værker, så er fordybelse et værn mod håbløshed. Og af de ting er bogen klart det mest praktiske på en øde ø.

Min sidste ting ville være et klassisk eksempel på at snyde i legen: Jeg ville tage en ven med. Jo mere, vores sociale bobler mindskes, jo mere opdager jeg, hvor centralt det er for mit velbefindende at have nogen tilbage i nærheden. Et knus, et godmorgen, nogen at spise aftensmad med – det gør en verden til forskel.

Jeg er meget taknemmelig for, at jeg kan nøjes med det her lille eksperiment frem for den egentlige oplevelse af at være strandet alene. Og så længe, vi er isoleret fra hinanden, vil jeg holde fast i de ting, der gør livet bedre for mig. Hvilke ting vil du holde fast i?

MERE END DU TROR